Menu

Frågor och svar

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna.

Om du inte hittar något svar på dina frågor via vår webbsida är du alltid välkommen att kontakta oss på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

ALLMÄNT OM GAS

Vad är gasol (LPG)?

LPG är en förkortning av engelskans Liquefied Petroleum Gas och är den internationella benämningen på flytande trycksatt propan och butan. Läs mer här.

Är flaskgas det samma som gasol (LPG)?

Ja, det är det, gasol kallas flaskgas eftersom den ofta förvaras i någon form av flaska. LPG är den engelska benämningen på gasol.

Luktar gasol?

Ja, men det är inte själva gasen som luktar – av säkerhetsskäl tillsätts ett starkt doftande spårämne i gasolen. Detta är lagstadgat och har till syfte att underlätta upptäckt av läckage.

Är flaskgasen giftig?

Nej, men i större koncentration kan den göra att man känner sig sömnig. Läs mer om säkerhet här.

Hur många liter är 1 kg gasol?

1 kg gasol motsvarar ungefär 2 liter flytande gasol.

Hur många kWh motsvarar 1 kg gasol?

1 kg gasol motsvarar ungefär 13,95 kWh (övre brännvärde).

KÖP OCH BYTE

Kan jag få pengarna tillbaka för min gasflaska?

Nej, gasflaskor köps som egendom och köps inte tillbaka. I priset på gasflaskan ingår INTE någon deposition eller pant. Läs mer om regler för byte av flaska här.

Vem säljer vilken typ av flaskor?

PrimaLight, Ragasco 5 och 10 kg, PrimaDonna 5 och 10 kg samt 11 kg gul finns hos de flesta av våra återförsäljare. Via länken här nedan hittar du våra återförsäljare och vem som finns närmast dig.

Om du säker en flaska som inte tillhör de vanligaste modellerna kan du kontakta oss för information om närmaste återförsäljare, ring oss på telefon +46 (0)303 - 72 71 00.

Hitta närmaste återförsäljare

ANVÄNDA GAS I UTLANDET

Kan jag byta min gasflaska i utlandet?

Som regel går inte det. Flaskorna varierar från land till land och har även olika typer av ventiler.

Kan jag få fyllt min gasflaska i utlandet?

I Sverige arbetar vi enligt en rad säkerhetskrav som bland annat omfattar påfyllning och trycktest av flaskor. En svensk flaska är därmed en garanti för din säkerhet. Därför bör du aldrig fylla på din flaska utomlands.